Hetzelfde Anders

Home

Hetzelfde Anders

Wie wij zijn

Wat wij doen

Cursussen

Workshops
&
Lezingen

Leesgroepen

Schrijfhulp

Contact

Filosofie workshops in Tilburg

Beste filosofie-liefhebbers,
Vanaf woensdag 8 juni zullen wij weer beginnen met een nieuwe cursus. Elke woensdagavond van 19.30-21.30 zullen wij op Tilburg University (waar u overigens ook prima kunt eten, mocht het tijdstip u dergelijke problemen opleveren) een onderwerp uitdiepen waar al eeuwen filosofische verwondering over bestaat. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten, waarin we gezamenlijk korte tekstfragmenten zullen lezen en bespreken, elke week over een ander onderwerp.

image

#1 – 8 juni: Hoe kunnen wij dingen identificeren?
Plato – Parmenides
Locke – De leidraad van het verstand
Nietzsche – Over waarheid en leugen in buitenmorele zin
Verhoeven – Inleiding tot de verwondering

#2 – 15 juni: Wat is liefde?
Plato – Symposium
Spinoza – Ethica
Nietzsche – De vrolijke wetenschap
Badiou – Ode aan de liefde

#3 – 22 juni: Wat is tijd?
Over het lastige fenomeen tijd schreef Aurelius Augustinus eens de beroemde regel: “Wat is de tijd? Wanneer maar niemand het me vraagt, weet ik het; wil ik het echter uitleggen aan iemand die het vraagt, dan weet ik het niet.” In deze workshop stellen wij ons de vraag, wat is tijd?, aan de hand van fragmenten van Aristoteles, Augustinus, Kant en Heidegger.

#4 – 29 juni: Hoe moet ik goed leven?
Leven gaat vanzelf, maar goed leven is een kunst. Wat staat ons in dit leven te doen? Hoe gaan wij om met tegenslagen? En hoe maken we van ons leven een waar kunstwerk? In deze workshop gaan wij aan de hand van fragmenten van Aristoteles, Aurelius, Kierkegaard en Foucault op zoek naar antwoorden op deze vragen.

#5 – 6 juli: Wat is taal?
Wanneer wij denken dan doen wij dat in taal. Als kind leer je lezen en schrijven zonder al te veel moeite. Maar wat is taal eigenlijk? Is het een spiegel van de werkelijkheid? Een werktuig dat wij naar believen kunnen gebruiken? Of denken en spreken wij minder zelfstandig dan het lijkt omdat de taal ons in de greep heeft? Aan de hand van fragmenten van Plato, Rousseau, Wittgenstein en Dawkins, gaan wij in deze workshop op zoek naar antwoorden op deze vragen.

#6 – 13 juli: Moet ik de dood vrezen?
Een kind dat geboren wordt is direct oud genoeg om te kunnen sterven. Volgens de Griekse filosoof Epicurus hoeven we echter niet bang te zijn. Hij stelt namelijk: “Als wij er zijn, is de dood niet, en als de dood er is, zijn wij niet.” Toch is het besef van je eigen einde voor velen geen prettig vooruitzicht. In deze workshop gaan wij aan de hand van fragmenten van Plato, Epicurus, Montaigne, Heidegger en Camus nadenken over de vraag wat de dood is en of wij daar vrees voor moeten hebben.

 

Eenieder zal de teksten van ons op voorhand toegestuurd krijgen, zodat de tekstfragmenten thuis doorgelezen kunnen worden, voor of na de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst zult u worden voorzien van koffie of thee en iets lekkers. Alles bij elkaar kost dit u een schamele €120.

Indien u niet bij iedere bijeenkomst aanwezig kunt zijn is het ook mogelijk om losse workshops bij te wonen. Per bijeenkomst kost dit €20.

De workshops vinden plaats op de campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 1 in Tilburg. Omdat iedere avond begint om 19.30u, zullen we om 19.25u verzamelen voor café Esplanade, op de campus. U kunt het bijna niet missen. Vanaf daar zullen wij u meenemen naar de juiste locatie.

Bent u geïnteresseerd in deelname aan onze cursus? Of heeft u nog aanvullende vragen? Stuur dan snel een mailtje naar .